Kotlety szarpane

Babcia często robiła nam kotlety szarpane. Teraz sama często sięgam po ten przepis bo wystarczą proste składniki i wiem, że każdy zje je ze smakiem

Ilość: około 25 kotletów

Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • pęczek koperku
  • 200 g startego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w małą kostkę, koperek siekamy, a kukurydzę odsączmy z zalewy. Dodajemy ser żółty, jajka, mąkę i majonez. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety szarpane podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. O tak - takie kotleciki u nas też czasami się pojawiają :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre, ja jeszcze dodaje cebuli troszkę posiekanej drobno

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym zastąpić paprykę i kukurydzę

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie sprawdzają się pieczarki starte na tarce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super! Nigdy nie próbowałem. Mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie daję majonezu, nic to nie daje, a zwiększa kaloryczność dania :)

    OdpowiedzUsuń