Ciasto Gumiś - dzieci za nim szaleją

Banalnie proste ciasto bez pieczenia, które zachwyca wszystkich za każdym razem jak je zrobię

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 250 ml wrzątku
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki owoce leśne
  • 250 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników
  • 3 galaretki owoce leśne
  • 700 ml wrzątku




Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę agrestową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia.



W międzyczasie 2 galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 250 ml wrzątki i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. 3 galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na zastygniętą warstwę śmietanową.



Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie. Ciasto jak z bajki....

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ktoś podpowie jaki ser, chodzi o taki na sernik na zimno czy taki do sernika pieczonego? I wymiary blaszki? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę o podpowiedź jaki ser najlepszy, z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również poproszę najlepiej o zdjęcie sera z wiaderka.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto pycha, nie za słodkie, w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  8. Uffff ciasto pychotka tak jak autorka pisze dzieci się zajada ja robiłam już dwa razy i na Wielkanoc zrobię pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo średnio trwa tężenie poszczególnych mas?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy masa serowa będzie się trzymać ciasta jeśli zamiast herbatników na dnie blaszki znajdzie się upieczony biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy w cieście można pominąć masę śmietanową?
    Czy można zrobić masę serową i na nią wylać galaretkę?
    Czy galaretka nie wsiąknie w masę i będzie się trzymać?

    OdpowiedzUsuń
  12. można pominąć masę śmietanową, ciasto wyjdzie, a galaretki nie wsiąkną, tylko warstwa serowa musi być stężałą

    OdpowiedzUsuń