Karkówka z pieczarkami i cebulą

Tak przygotowana karkówka wręcz rozpływa się w ustach. Świetna jako danie na obiad czy świąteczny stół

Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg karkówki
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 8 łyżeczek musztardy
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 szklanka wody
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtaczania



Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na plastry i rozbijamy za pomocą nakłuwacza. Majeranek, sól, pieprz i paprykę słodką mieszamy z 6 łyżeczkami musztardy. W marynacie obtaczamy mięso i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie plastry obsypujemy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.



Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, a pomiędzy plastry karkówki wkładamy cebulę pokrojoną w krążki.



Następnie karkówkę przykrywamy pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Całość zalewamy wodą wymieszaną z ketchupem i 2 łyżeczkami musztardy.



Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez około 2 godz. Na około 15 min. przed końcem pieczenia mięso odkrywamy. Karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Bardzo dobre jedzonko ☺zrobiłam raz....zrobię i kolejny😄😄polecam 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno zrobię takie danko podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie,wypróbuję

    OdpowiedzUsuń