Ciasto puszek z rabarbarem

Na ciasto puszek trafiłam przypadkiem i od razu postanowiłam je zrobić. Na pewno wrócę do tego przepisu nie raz, bo ciasto jest bardzo puszyste i delikatne

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 500 g pokrojonego rabarbaru w kostkę




Przygotowanie:

Przez sitko przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy stopniowo cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkami oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, jutro muszę upiec....

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam ciasto. Jest puszyste, lekko kwaskowe,szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. Polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykły biszkopt z rabarbarem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Upieklam i jak dla mnie niedobre, taki biszkopt bez kremu za to z kwasnym rabarbarem, posypiecukrem pudrem moze będzie lepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Te ciasto wygląda naprawdę dobrze! Może sam spróbuję coś upichcić w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie dodajesz budynie? Z cukrem czy bez? Jaka waga budyni? Są 60g, 40g i 65g. To ważne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sama wiem jak to jest z budyniami.
      Zrobiłam z 2 budyni po 60g i jednego 40. Wszystko OK.
      Wyrósł,jest lekki,smaczny,domowy.
      Jedna wada- za szybko się go zjada.

      Usuń
    2. budynie bez cukru po 40 g

      Usuń
  7. Jakie wymiary blaszki żeby nie wyszło zbyt płaskie ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie takie samo pytanie mnie nurtuje

    OdpowiedzUsuń