Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą - przepis prosto od Teściowej

Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą wg przepisu Teściowej, to prosta potrawa, a wręcz przysmak. Super dla osób, którym znudziły się wszelkie tradycyjne kotlety

Ilość: około 30 kotletów

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 i 1/2 kg mączystych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 - 6 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odciskamy z wody. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do kapusty i ziemniaków wbijamy jajka i wsypujemy mąkę (ilość zależy od odmiany ziemniaków i stopnia odciśnięcia kapusty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.



Smażymy z obu stron na rumiano, na rozgrzanej patelni w niedużej ilości oleju. Gotowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem i surówką.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry przepis. Ja go trochę wzbogaciłam, bo do farszu dodałam smażonej (kupnej) cebulki i kawałek żółtego sera albo sera smażonego z kminkiem. Moi nastoletni chłopcy byli zachwyceni jak ser zaczął wypływać na talerzu.

    OdpowiedzUsuń