Potrawka gołąbkowa do słoików

Mój mąż uwielbia gołąbki, ale jest zabiegany i często poza domem. To jest mój sposób na szybki obiad ala gołąbki. Potrawka jest idealna do pieczywa, ryżu i ziemniaków

Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • około 250 g boczku wędzonego
  • pęto kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • pęczek lubczyku lub innego ulubionego zioła
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól





Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i dusimy pod przykryciem ze szklanką wody, aż zmięknie. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. 




Następnie zawartość patelni przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany lubczyk. Kapustę z mięsem podlewamy około dwoma szklankami wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.m całość mieszamy i zagotowujemy. 




Gorącą potrawkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Witam.Fajny pomysł.A jak długo można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przechowuję do tygodnia czasu, ale ile może stać dłużej to nie wiem :)

      Usuń
  2. Super pomysł :) Nawet można zabrać ze sobą na wakacje? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale na wakacje to raczej po trzykrotnej pasteryzacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy za ile od przygotowania jedziemy na te wakacie i czy mamy możliwość trzymania słoików w lodówce. Oczywiście jeżeli słoiki zamierzamy trzymać długi okres czasu to zamknięcie na gorąco i przechowywanie w lodówce nie wystarczy, ale jeżeli ma to być kilka dni to nie ma problemu

      Usuń
  4. No właśnie, a co z jadem kiełbasianym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cebulką to raczej długo się nie utrzyma, nawet po zagotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. dzis na rynku byly mlode kapusty, glowki wazyly miedzy 320 gram do ponad 3kg. Jakiej wagi sa pani glowki w przepisie. i jak duze pęto kiełbasy. duze glowki cebuli to juz znajde, sa takie po pol 350gr. TIA

    OdpowiedzUsuń