Potrawka gołąbkowa do słoików

Mój mąż uwielbia gołąbki, ale jest zabiegany i często poza domem. To jest mój sposób na szybki obiad ala gołąbki. Potrawka jest idealna do pieczywa, ryżu i ziemniaków

Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • około 250 g boczku wędzonego
  • pęto kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • pęczek lubczyku lub innego ulubionego zioła
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól





Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i dusimy pod przykryciem ze szklanką wody, aż zmięknie. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. 




Następnie zawartość patelni przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany lubczyk. Kapustę z mięsem podlewamy około dwoma szklankami wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.m całość mieszamy i zagotowujemy. 




Gorącą potrawkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Witam.Fajny pomysł.A jak długo można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przechowuję do tygodnia czasu, ale ile może stać dłużej to nie wiem :)

      Usuń