Grillowo-obiadowe ogórki na już - gotowe od razu do jedzenia

Mój mąż robiąc grilla przygotował takie słodko-kwaśne ogórki bez pasteryzacji, gotowe od razu do jedzenia. Od tego czasu u nas w domu te ogórki są częstym dodatkiem do obiadu i kanapek

Ilość: 1 słoik (750 ml)

Składniki:
  • 6 dużych ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
zalewa:
  • 200ml wody
  • ocet w zależności od preferencji (u mnie 3 łyżki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu






Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w bardzo cieknie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw (można obrać ze skórki). Cebulę kroimy w cienkie pióra. Ogórki i cebulę wrzucamy na sito pod którym ustawiamy garnek. Zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 30 minut, tak aby ogórki puściły sok.




Po tym czasie z ogórków dokładnie odciskamy pozostały sok ręką i wrzucamy do słoika. Do naczynia wlewamy wodę, ocet, wsypujemy, cukier, pieprz i mieszamy. Następnie zalewę przelewamy do słoika z ogórkami.




Tak przygotowanie ogórki są gotowe od razu do jedzenia. Słoik trzymamy w lodówce i spokojnie wytrzyma kilka dni. Ogórki z dnia na dzień są jeszcze smaczniejsze, gdyż zalewa się przegryza.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: