Jak zrobić marynowane pomidory w godzinę bez pasteryzacji

Mój patent na marynowane pomidory w godzinę, bez pasteryzacji i długiego oczekiwania. Znakomicie pasują do mięs z grilla i jako dodatek do obiadu

Ilość: 3 słoiki (750 ml)

Składniki:
  • około 1 kg twardych pomidorów
  • 2 cebule
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki miodu



Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w piórka. Olej, zioła prowansalskie, sól, sok z cytryny i miód mieszamy.



Do słoików nakładamy na zmianę pomidory z cebulą i zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy i obracamy słoikami, aby pomidory i cebula pokryły się zalewa. Nie trzęsiemy mocno słoikami, bo pomidory się rozwalą. Pomidory odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby się przegryzły.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Super, że tak szybko można je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile one tak moga stac ?? Miesiac ,dwa ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile m9ga stać i czy można 9brac ze skóry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni, oczywiście można obrać, ale nie wiem czy się nie będą za bardzo rozwalać

      Usuń