Jak zrobić marynowane pomidory w godzinę bez pasteryzacji

Mój patent na marynowane pomidory w godzinę, bez pasteryzacji i długiego oczekiwania. Znakomicie pasują do mięs z grilla i jako dodatek do obiadu

Ilość: 3 słoiki (750 ml)

Składniki:
  • około 1 kg twardych pomidorów
  • 2 cebule
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki miodu



Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w piórka. Olej, zioła prowansalskie, sól, sok z cytryny i miód mieszamy.



Do słoików nakładamy na zmianę pomidory z cebulą i zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy i obracamy słoikami, aby pomidory i cebula pokryły się zalewa. Nie trzęsiemy mocno słoikami, bo pomidory się rozwalą. Pomidory odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby się przegryzły.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Super, że tak szybko można je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to zwykła salatka zalana olejem. Do marynaty to daleko, długo nie postoi

      Usuń
    2. to nie są pomidory, które maja długo stać, to jest przepis na pomidory do jedzenia na bieżąco, w lodówce postoją kilka dni

      Usuń
  2. Ile one tak moga stac ?? Miesiac ,dwa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to są ogórki do jedzenia na bieżąco, postoją kilka dni

      Usuń
  3. Ile m9ga stać i czy można 9brac ze skóry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni, oczywiście można obrać, ale nie wiem czy się nie będą za bardzo rozwalać

      Usuń