Kompot z wiśni na zimę wg Mamy

Najlepszy kompot do obiadu. Nie wymaga wiele pracy, a smakuje rewelacyjnie

Ilość: 6 słoików (1 litr) 

Składniki:
  • 4 kg wiśni z pestkami
  • 2 kg cukru
  • 2 l wody


Przygotowanie: 

Umyte wiśnie wsypujemy do słoików. W międzyczasie zagotowujemy wodę z cukrem. Ilość cukru zależy od własnych preferencji i kwaśności owoców.



Następnie wiśnie zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Słoiki ustawiamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Nalewamy wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoików (do wysokości 3/4 słoika). Zagotowujemy i pasteryzujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy, aż do wystudzenia. Tak przygotowane wiśnie przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: