Przepis na te ogóreczki mam od siostry, jak sama nazwa mówi nadają się na każdą zakrapianą imprezę, pasują też jako dodatek do obiadu
Ilość: 11 słoików (500 ml)
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki soli
- 480 g ketchupu pikantnego
- 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 g pieprzu ziołowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Umyte ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 2 godz., aby puściły sok. Po tym czasie ogórki nakładamy do słoików, soku nie wylewamy.
Do garnka dajemy ketchup, pieprz ziołowy, olej, ocet, koncentrat i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Jeżeli zalewy jest za mało słoiki uzupełniamy sokiem z ogórków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogóreczki do wódeczki ogórki ogórki do słoików ogórki na zimę ogórki w ketchupie przetwory przetwory z ogórków