Ogóreczki do wódeczki - do słoików na zimę

Przepis na te ogóreczki mam od siostry, jak sama nazwa mówi nadają się na każdą zakrapianą imprezę, pasują też jako dodatek do obiadu

Ilość: 11 słoików (500 ml)

Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • 480 g ketchupu pikantnego
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 g pieprzu ziołowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru



Przygotowanie:

Umyte ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 2 godz., aby puściły sok. Po tym czasie ogórki nakładamy do słoików, soku nie wylewamy.



Do garnka dajemy ketchup, pieprz ziołowy, olej, ocet, koncentrat i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Jeżeli zalewy jest za mało słoiki uzupełniamy sokiem z ogórków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!