Ogóreczki do wódeczki - do słoików na zimę

Przepis na te ogóreczki mam od siostry, jak sama nazwa mówi nadają się na każdą zakrapianą imprezę, pasują też jako dodatek do obiadu

Ilość: 11 słoików (500 ml)

Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • 480 g ketchupu pikantnego
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 g pieprzu ziołowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru



Przygotowanie:

Umyte ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 2 godz., aby puściły sok. Po tym czasie ogórki nakładamy do słoików, soku nie wylewamy.



Do garnka dajemy ketchup, pieprz ziołowy, olej, ocet, koncentrat i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Jeżeli zalewy jest za mało słoiki uzupełniamy sokiem z ogórków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. samo zdrowie.....cukier i ocet !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę poszukać innego przepisu, w Internecie jest ich dużo, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie

      Usuń
  2. Co to znaczy pasteryzowac przez 10 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoiki wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoika i gotujemy. 10 minut liczymy od momentu wrzenia wody

      Usuń