Ciasto Alladynka

Przepis wymyśliłam na poczekaniu z tego co znalazłam w domu. Ciasto okazało się przepyszne, wymagało niewielu składników i kilku minut przygotowania

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • 200 ml mleka
  • około 400 g podłużnych biszkoptów
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:

Mleko mieszamy z proszkiem budyniowym. Wydrylowane wiśnie zagotowujemy z cukrem. Do gotujących się owoców wlewamy mleko i mieszamy, aż powstanie budyń. Na spodzie formy włożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty i wykładamy gorącą masę wiśniową.



Masę przykrywamy biszkoptami. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy biszkopty.



Ciasto odstawiamy, aż wystygnie i biszkopty zmiękną.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie (może głupie 😉) jak inaczej pozbyć się pestek jeżeli nie mam drylownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozna wisnie klasc na otworze butelki i slomka albo patyczkiem przebijac wisnie,Pestka wpadnie do butelki ,wisnia bedzie gotowa.Pozdrawiam.

      Usuń
    2. bez drylownicy to palcami, u mnie nie sprawdził się patent z butelką, za długo czasu to zajmowało :)

      Usuń
  3. Super ciasto. Ja dryluję ręcznie, na szczęście nie są to wielkie ilości ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa zbyt zbita. Ja bym dała mniej budyniu. Pierwszy raz robiła, i nie wrócę do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może wiśnie były mało soczyste? u mnie odpowiednia ilość budyniu była

      Usuń