Przepis wymyśliłam na poczekaniu z tego co znalazłam w domu. Ciasto okazało się przepyszne, wymagało niewielu składników i kilku minut przygotowania
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe (po 40 g)
- 200 ml mleka
- około 400 g podłużnych biszkoptów
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mleko mieszamy z proszkiem budyniowym. Wydrylowane wiśnie zagotowujemy z cukrem. Do gotujących się owoców wlewamy mleko i mieszamy, aż powstanie budyń. Na spodzie formy włożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty i wykładamy gorącą masę wiśniową.
Masę przykrywamy biszkoptami. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy biszkopty.
Ciasto odstawiamy, aż wystygnie i biszkopty zmiękną.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopty ciasta ciasto alladynka ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia z wiśniami ciasto wiśniowe ciasto z wiśniami wiśnie
Wygląda smacznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam pytanie (może głupie 😉) jak inaczej pozbyć się pestek jeżeli nie mam drylownicy?
OdpowiedzUsuńmozna wisnie klasc na otworze butelki i slomka albo patyczkiem przebijac wisnie,Pestka wpadnie do butelki ,wisnia bedzie gotowa.Pozdrawiam.
Usuńbez drylownicy to palcami, u mnie nie sprawdził się patent z butelką, za długo czasu to zajmowało :)
UsuńSuper ciasto. Ja dryluję ręcznie, na szczęście nie są to wielkie ilości ;)
OdpowiedzUsuńMasa zbyt zbita. Ja bym dała mniej budyniu. Pierwszy raz robiła, i nie wrócę do tego przepisu
OdpowiedzUsuńmoże wiśnie były mało soczyste? u mnie odpowiednia ilość budyniu była
Usuńa próbował ktoś innych owoców zamiast wiśni?
OdpowiedzUsuń