Adżika - przepis od Niny z Moskwy

"Adżika - przepis od Niny z Moskwy" tak nazwany przepis znalazłam kiedyś na luźnej kartce w książce kucharskiej. Ten sos robię od lat, bo moja rodzina go uwielbia. Można go podawać prawie do wszystkiego wędlin, kanapek czy jako dodatek do sosów. My często go używamy zamiast ketchupu

Ilość: 30 słoików (120 ml)

Składniki:
  • 3 kg pomidorów najlepiej lima
  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg jabłek najlepiej antonówki
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne



Przygotowanie:

Obrane jabłka, cebulę i paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Sparzone i pozbawione skórki pomidory kroimy w kostkę. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Warzywa z jabłkami mieszamy, stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 3 godz., do rozgotowania. Pamiętajmy, żeby wszystko mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Po tym czasie wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz mielony i cayenne. Wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dalej gotujemy około 30 min. Następnie zawartość garnka blendujemy i sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!