Ciasto Dalmatyńczyk

Autorski przepis na ciasto Dalmatyńczyk. Inspiracją do powstania tego przepisu była bajka o przygodach uroczych piesków. To makowe ciasto, stało się hitem w moim domu. Na święta rodzina powiedziała, że ma być obowiązkowo

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

spód makowo - kokosowy:
  • 6 białek
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
masa budyniowa:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
polewa biała:
  • 150 g białej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
polewa czarna:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
dodatkowo:
  • około 180 g okrągłych biszkoptów




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo wsypujemy cukier waniliowy i cukier. Następnie dodajemy mak i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu spód wyjmujemy i studzimy.



400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i partiami po łyżce dodajemy budyń. Na spodzie makowo - kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową i układamy biszkopty.



W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę białą, masło i mleko. Tak samo postępujemy z czekoladą deserową. Biszkopty na zmianę polewamy raz białą, a raz czarną polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Znam ten przepis od ponad 20 lat pod nazwą "Cycki murzynki".

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny ten dalmatyńczyk ;) wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! Chętnie spróbowałabym

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie mama robi od dawien dawna cycki murzynki ale że można zrobić tak jak tu nie pomyślałam ;-) miłe zaskoczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Spód ciasta mi się rozlatuje, jest na to jakiś sposób, co mogę robić źle ? Poza tym odchodzi mi od masy budyniowej, ale może jak posmaruje spód delikatnie dżemem to pomoże.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jaką blache to jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis wszystko się udało tylko za szybko znikł 🤣🤣🤣

    OdpowiedzUsuń