Kominy z piekarnika

Ostatnio zrobiłam na kolację zapiekanki, ale podałam je w odmienionej wersji, w postaci kominów z dużą ilością farszu. Rodzinie bardzo przypadła do gustu taka forma zapiekanek, a że dodatkowo były z ulubionym nadzieniem to znikły w mig. Przy kominach nie ma dużo pracy, dobrze smakują i efektownie wyglądają. Z pewnością można je przygotować nie tylko na rodzinną kolację ale i spotkanie ze znajomymi

Składniki:
  • 6 półbagietek
  • 250 g pieczarek
  • 250 g ulubionej kiełbasy
  • 150 g sera tartego mozzarella
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulę oraz kiełbasę pokrojone w drobną kostkę i pieczarki starte na grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przestygnięty farsz mieszamy z serem mozzrella. Następnie półbagietki kroimy na 4 części, z każdej wydrążamy środek, tak aby powstała kieszonka i pozostało dno. Piętki bagietek odcinamy, wtedy kominy nie będą się przewracały. Do każdego środka nakładamy farsz i układamy na blaszce. Kominy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min.



Środek z bułek, który zostaje po wydrążeniu i odcięte piętki możemy podpiec w piekarniku na grzanki i wykorzystać jako dodatek ulubionej zupy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Apetyczny pomysł, trzeba wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Sam muszę spróbować je zrobić. Dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń