Kiszona kapusta w słoiki - idealna proporcja soli do kapusty

Mama zawsze kisiła kapustę w beczce, jednak ja nie mogę sobie na to pozwolić ze względu na brak miejsca. Babcia dała mi przepis na kiszoną kapustę w słoiki i zdradziła sekret idealnej proporcji dodawanej soli do kapusty. Trzymając się jej receptury robię tak kapustę już kolejny rok. Zawsze znika tak szybko, że tym roku postanowiłam zrobić ją z podwójnej porcji

Idealna proporcja: 1 kg kapusty - 20 g soli

Składniki:
  • 5 kg kapusty
  • 100 g soli
  • garstka kminku
  • weki 1l lub 2l



Przygotowanie:

Główki kapusty drobno szatkujemy. Następnie partiami wrzucamy kapustę do dużego naczynia np. garnka lub miski, przysypując solą i kminkiem. Każdą warstwę ubijamy pięścią lub drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok. Kapustę wkładamy do wyparzonych słoików, mocno ugniatamy, aby nie pozostało powietrze, a nadmiar soku odlewamy. Słoiki nie mogą być pełne, aby sok nie wyciekał. Następnie wierzch przykrywamy całym liściem, zakręcamy wieczkiem i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.



Po około 3 - 5 dniach weki przenosimy do chłodnej piwnicy. Kapustę można jeść po około 3 tygodniach. Doskonale przechowuje się kilka miesięcy.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: