Mama zawsze kisiła kapustę w beczce, jednak ja nie mogę sobie na to pozwolić ze względu na brak miejsca. Babcia dała mi przepis na kiszoną kapustę w słoiki i zdradziła sekret idealnej proporcji dodawanej soli do kapusty. Trzymając się jej receptury robię tak kapustę już kolejny rok. Zawsze znika tak szybko, że tym roku postanowiłam zrobić ją z podwójnej porcji
Idealna proporcja: 1 kg kapusty - 20 g soli
Składniki:
Przygotowanie:
- 5 kg kapusty
- 100 g soli
- garstka kminku
- weki 1l lub 2l
Główki kapusty drobno szatkujemy. Następnie partiami wrzucamy kapustę do dużego naczynia np. garnka lub miski, przysypując solą i kminkiem. Każdą warstwę ubijamy pięścią lub drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok. Kapustę wkładamy do wyparzonych słoików, mocno ugniatamy, aby nie pozostało powietrze, a nadmiar soku odlewamy. Słoiki nie mogą być pełne, aby sok nie wyciekał. Następnie wierzch przykrywamy całym liściem, zakręcamy wieczkiem i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.
Po około 3 - 5 dniach weki przenosimy do chłodnej piwnicy. Kapustę można jeść po około 3 tygodniach. Doskonale przechowuje się kilka miesięcy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kapusta kiszona kiszona kapusta w słoikach przetwory przetwory z kapusty
Obżarciuchu narobiłeś smaczka..., aż ślinka kapie po brodzie....
OdpowiedzUsuńMożna dodać startej marchewki? Agata.
OdpowiedzUsuńTak
Usuń