Paszteciki barowe

Bardzo cenię sobie szybkie przepisy, zwłaszcza w zabieganym, przedświątecznym okresie. Paszteciki barowe to ekspresowy sposób na smaczny dodatek do barszczyku, który nigdy nie zawodzi. Farsz do tych pasztecików można przygotować wcześniej. Kiedy przyjdzie nam ochota na przekąskę farsz zawijamy w ciasto, wstawiamy do piekarnika i po chwili paszteciki mamy gotowe. Tak przygotowane paszteciki znakomicie smakują również na zimno


Ilość: 24 sztuki
Składniki:
  • 3 opakowania ciasta francuskiego (po 375 g)
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • 1 rozmącone jajko
  • czarnuszka do posypania
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki starte na grubych oczkach smażymy na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Ostygnięte pieczarki mieszamy z mozzarellą. Każde ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 części. Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz i zawijamy paszteciki. Dwa boki ciasta zaginamy do środka i zwijamy roladkę. Następnie paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką.


Paszteciki układamy na wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy około 20 - 25 min. do ładnego zarumienienia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Jeśli wyglądają tak samo jak smakują to bomba! Na pewno spróbuję.
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.

    OdpowiedzUsuń