Pączki rzucane

Najlepsze są przepisy z notatnika Mamy, zawsze wychodzą i każdemu smakują. Właśnie taki jest przepis na pączki rzucane, nigdy mnie nie zawiódł. Pączki przygotowane z tego przepisu znikają jeszcze ciepłe i każdy prosi o więcej


Ilość: około 25 sztuk

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wódki
dodatkowo:
  • około 1 l oleju do smażenia


Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży dodajemy mleko, łyżkę cukru i mąki, mieszamy. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, jajka, cukier i wódkę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nakładamy ciasto. Pączki smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Gotowe pączki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!