Sekret idealnego ciasta na pierogi

W moim domu pierogi są uwielbiane, dlatego bardzo ważne jest dobre ciasto. Mama zdradziła mi sekret na idealne ciasto. Zawsze dodaje letnią wodę podczas zagniatania. A wy jaką wodę dodajecie zimną czy letnią? a może macie inny patent na idealne ciasto?


Ilość: około 50 sztuk

Składniki:

farsz:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • woda
  • olej
  • sól



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy ziemniaki, cebulę i ser biały oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy wodę oraz mieszamy zagarniając mąkę.



Następnie zagniatamy ciasto. Na oprószonej stolnicy mąka rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy szklanką kółka.



Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotowe układamy na stolnicy posypanej mąką.


W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę z olejem i solą. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzącą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy kilka minut. Wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podajemy z cebulką, skwarkami lub śmietaną.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Pierogi to moje ulubione staropolskie danie! Zawsze z wielką uciechą je lepię, a później z jeszcze większą radością zjadam!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero teraz sobie uświadomiłam jak wielką rolę odgrywa dobrze przygotowane ciasto :)

    OdpowiedzUsuń