Ciasto w 10 minut

Uwielbiam przepisy na szybkie ciasta, gdzie nie trzeba wielu godzin spędzać w kuchni. Ostatnio często robię to ciasto, ponieważ nie trzeba brudzić miksera, a do tego potrzeba zaledwie kilku składników. Dla mojego małego łasucha to numer 1 - zawsze prosi o kolejny kawałek. Ciasto robię z dojrzałych bananów, które nadają mu słodycz, dlatego też nie używam cukru. Im bardziej dojrzałe banany użyjemy do wypieku, tym będzie słodszy. Jednak jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to może cukier oczywiście dosypać. Ciasto polecam każdemu kto lubi banany albo nie ma na nie pomysłu, preferuje szybkie przepisy i początkującym, ponieważ przepis jest mega prosty i mało wymagający. Jeżeli jeszcze go nie wypróbowaliście to nie czekajcie dłużej


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 6 dojrzałych bananów
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego, ostygniętego masła
  • opcjonalnie cukier


Przygotowanie:

Banany miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Wbijamy jajka i wlewamy masło. Mąkę mieszamy z sodą i wsypujemy do bananów. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: