Surówka Kościerska z kiszonej kapusty

Surówka Kościerska z kiszonej kapusty pod taką nazwą znalazłam przepis w notatniku, w którym kiedyś Babcia, a teraz Mama zapisuje sprawdzone przepisy. Lubię zaglądać do ich zapisków, ponieważ zawsze można znaleźć pomysł na coś smacznego. Tak też było z tym przepisem. Poszukiwałam surówki z kiszonej kapusty, ale innej niż ta tradycyjna z marchewką i tak trafiłam na ten przepis. Surówkę Kościerską robi się bardzo szybko, potrzeba tylko kilku dodatków do kiszonej kapusty. Jeżeli Wy też macie ochotę na coś innego z kiszoną kapustą do obiadu to polecam Wam ten przepis. Sprawdzi się za każdym razem i wszyscy będą się nią zachwycać


Składniki:
  • około 600 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • około 100 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz


Przygotowanie:

Kiszoną kapustę odsączamy z nadmiaru soku. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki w ósemki, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, olej i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Bardzo zdrowa i apetyczna surówka. Idealna do obiadu. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam do wczorajszego obiadu! Każdemu smakowało więc na pewno zagości na naszym stole jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń