Myszkując w Internecie natknęłam się na ciasto Bomba Apostołów. Wyczytałam, że jest to wypiek serwowany w kawiarence znajdującej się w jednym z Domów Tkaczy w Chełmsku Śląskim. Ciasto to piernikowy przekładaniec z powidłami i bitą śmietaną, robiony na kształt właśnie tych domków. Bardzo zaciekawił mnie ten wypiek, niestety nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu. Dlatego też zainspirowana ciastem, postanowiłam zrobić jego własną wersję. Będąc z wizytą w Chełmsku Śląskim, będę musiała spróbować oryginalnej wersji tego ciasta. A może ktoś z Was już miał okazję wypróbować ten przysmak?
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 10 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 czubate łyżki kakao
- opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 l śmietanki kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- około 200 g powideł śliwkowych
- kilka kostek rozpuszczonej czekolady
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 30 - 40 min. Następnie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat z góry ciasta musi być bardzo cienki. Resztę biszkoptu przecinamy na dwa równe blaty.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując wlewamy lekkim strumieniem przestygniętą żelatynę. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami i cienką warstwą masy śmietanowej.
Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy tworząc 4 góry. Trzeci blat, najcieńszy kroimy na 8 pasków. Układamy je na górach, tworząc dachy.
Każdy pasek ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt bita śmietana ciasta ciasto bomba apostołów piernikowy przekładaniec śmietanka
Intrygująca nazwa....smakowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie. co prawda nie prawda nie przepadam za ciastami z duza iloscia masy, ale tego chetnie wyprobuje.
OdpowiedzUsuńWygląda interesująco. Z pewnością smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń