Ostatnio po obiedzie zostało mi sporo makaronu spaghetti, postanowiłam go wykorzystać na kolację. Wyciągnęłam z lodówki kilka składników, wymieszałam z makaronem i wstawiłam do piekarnika do zapieczenia. Powstała pyszna makaronowa zapiekanka, a domownicy pytali czy nie ma więcej. Teraz częściej będę wykorzystywała ten patent na pozostały makaron. Polecam Wam ten przepis, jak też macie resztki makaronu z którymi nie wiecie co zrobić
Składniki:
- ugotowany makaron spaghetti (około 200 g, waga suchego makaronu)
- 250 g sera żółtego
- 250 g ulubionej szynki
- 10 łyżek ketchupu pikantnego
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki ziół do pizzy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę. Ketchup, miód, curry, chili cayenne i zioła do pizzy mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Do makaronu dodajemy szynkę, sos i 2/3 sera żółtego. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy pozostawionym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 20 min. do zapieczenia sera.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
makaron obiad spaghetti zapiekanka zapiekanka spaghetti zapiekanka z makaronu spaghetti
Ciekawy pomysł na makaron...
OdpowiedzUsuńChyba z ciekawości spróbuję, bo akurat mam ugotowany makaron w lodówce:P Miód, curry i chilli... coś mi mówi, że Twój pomysł może być naprawdę niezły:D
OdpowiedzUsuńbardzo lubie pikantne dania.Czy to takie jest? wyglada oblednie
OdpowiedzUsuńTak jest pikantne, poziom ostrości można zmieniać dodając więcej lub mniej cayenne
Usuń