Ciasto Paryżanka - przygotujesz w 10 minut

Kiedy spodziewam się gości, a nie mam czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni i przygotowywanie potraw to sięgam po ekspresowe przepisy. Ostatnio tak właśnie było, brak czasu, a goście zaproszeni - wymyśliłam ciasto Paryżanka. Robi się je w zaledwie 10 minut, a potem do lodówki, aby stężało. Podczas spotkania ciasto okazało się strzałem w 10, goście się nim zajadali i zniknęło całe tego wieczora. Jeżeli Wy też lubicie takie ekspresowe ciasta, to polecam Wam ten przepis, z pewnością zaskoczycie nim gości i rodzinę


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 4 łyżeczki żelatyny +1/3 szklanki wrzątku
  • około 600 g biszkopcików podłużnych z nadzieniem morelowym lub innym ulubionym
  • kilka kostek rozpuszczonej czekolady


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek waniliowy i krótko miksujemy. Następnie miksując małym strumieniem, sukcesywnie dolewamy zimną żelatynę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę ciastek i wykładamy przygotowaną masę.



Następnie układamy ponownie ciastka, lekko je dociskając. Wierzch polewamy czekoladą tworząc wzorki.



Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Jadłam, to ciasto jest pyszne. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękności 💞 a można serek mascarpone, albo do waniliowego śmietankę Fix??😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba więcej biszkoptów dać niż jest w przepisiw

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny ten krem z serkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można kupić takie biszkopciki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo efektownie, na pewno też świetnie smakuje. Byłoby dobrym zamiennikiem tortu imieninowego, chociaz ten z kolei jest szczególnie wyczekiwany przez większość gości na każdym przyjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ciasto lepiej zrobić tego samego dnia czy wcześniej żeby biszkopty zmiękły?

    OdpowiedzUsuń