Smarowidło do chleba jak smalec

Domowa pasta z fasoli, która może zstąpić tradycyjny smalec. Można ją przygotować z suchej fasoli, którą moczymy, a następnie gotujemy lub z fasoli z puszki. Ja zdecydowanie wolę wersję z gotowanej fasoli, ale zdarzyło mi się też sięgać po fasolę z puszki. Taki smalec z fasoli to zaskakujące i świetne smarowidło na kanapki, które może odmienić nie jedno śniadanie. Kiedy serwuję smarowidło to Tata powtarza, że woli tradycyjny smalec, ale chętnie sięga po kolejne kanapki z tą pastą. A Wy próbowaliście kiedyś takiego smalcu?


Składniki:
  • 2 szklanki suchej fasoli piękny Jaś lub 3 puszki fasoli po 400 g
  • 3 duże cebule
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Do dużej szklanej miski wsypujemy fasolę i zalewamy zimną wodą, tak aby woda była kilka centymetrów nad fasolę. Moczymy ją około 10 godzin, dlatego polecam fasolę nastawić do namoczenia wieczorem i zostawić ją do rana. Następnie z napęczniałej fasoli odlewamy pozostałą wodę i przekładamy ją do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy fasola się zagotuje zmniejszamy ogień i powoli gotujemy ją pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania fasolę solimy. Fasolę na pastę najlepiej lekko rozgotować.

Ugotowaną fasolę odcedzamy (trochę wody odlewamy do szklanki i pozostawiamy, aby ją dolać kiedy pasta będzie za sucha). Gotową fasolę miażdżymy na papkę przy pomocy widelca. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Cebulę z jabłkiem dodajemy do fasoli i wsypujemy majeranek.



Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencję smalcu dolewamy pozostawioną po ugotowaniu fasoli wodę.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Takie smarowidło to aż chce się robić. Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam „na próbę „ z fasoli puszkowej - obłęd ! Super! Polecam gorąco !

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez robiłam już dawno i dla mnie i wnuczki wegeterianki super, lubię takie jedzonka

    OdpowiedzUsuń
  4. super pycha!! Ale kto soli fasole pod koniec gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można fasolę gotować wg własnego sposobu. Fasola szybciej solona dużo dłużej się gotuje i jest twarda

      Usuń