Smarowidło do chleba jak smalec

Domowa pasta z fasoli, która może zstąpić tradycyjny smalec. Można ją przygotować z suchej fasoli, którą moczymy, a następnie gotujemy lub z fasoli z puszki. Ja zdecydowanie wolę wersję z gotowanej fasoli, ale zdarzyło mi się też sięgać po fasolę z puszki. Taki smalec z fasoli to zaskakujące i świetne smarowidło na kanapki, które może odmienić nie jedno śniadanie. Kiedy serwuję smarowidło to Tata powtarza, że woli tradycyjny smalec, ale chętnie sięga po kolejne kanapki z tą pastą. A Wy próbowaliście kiedyś takiego smalcu?


Składniki:
  • 2 szklanki suchej fasoli piękny Jaś lub 3 puszki fasoli po 400 g
  • 3 duże cebule
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Do dużej szklanej miski wsypujemy fasolę i zalewamy zimną wodą, tak aby woda była kilka centymetrów nad fasolę. Moczymy ją około 10 godzin, dlatego polecam fasolę nastawić do namoczenia wieczorem i zostawić ją do rana. Następnie z napęczniałej fasoli odlewamy pozostałą wodę i przekładamy ją do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy fasola się zagotuje zmniejszamy ogień i powoli gotujemy ją pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania fasolę solimy. Fasolę na pastę najlepiej lekko rozgotować.

Ugotowaną fasolę odcedzamy (trochę wody odlewamy do szklanki i pozostawiamy, aby ją dolać kiedy pasta będzie za sucha). Gotową fasolę miażdżymy na papkę przy pomocy widelca. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Cebulę z jabłkiem dodajemy do fasoli i wsypujemy majeranek.



Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencję smalcu dolewamy pozostawioną po ugotowaniu fasoli wodę.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Takie smarowidło to aż chce się robić. Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń