Najłatwiejsza babka łaciata

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. W moim domu robi się ich zazwyczaj kilka, bo lubią znikać jeszcze zanim święta się zaczną :) Obok babki łaciatej znajduje się babka czekoladowa oraz babka cytrynowa. Babka łaciata zawsze super się prezentuje, a każdy kawałek ma inny wzór. Polana czekoladą smakuje wybornie. Jak zrobić, żeby babka wyszła idealna? Mama powtarza: nie piecz babki za długo bo będzie sucha, babkę należy upiec w punkt, do tzw. suchego patyczka. Więc pamiętajcie, żeby babki nie trzymać za długo w piekarniku, bo zamiast wilgotnej i puszystej wyjdzie sucha. A Wy jakie macie patenty, aby babka wyszła idealna?


Wymiary formy: 25x12 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa


Przygotowanie:

Całe jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy wodę i olej, ponownie miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i miksujemy do połączenia. Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Keksówkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 35 - 40 min. do tzw. suchego patyczka.


Gotową, ostygniętą babkę polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!