Paluchy z ciasta krucho - drożdżowego rewelacyjnie smakują z kubkiem gorącego barszczyku. Jest to ekspresowa i smaczna przekąska. Robi się je dość szybko i nie trzeba robić nadzienia tak jak do pasztecików czy kapuśniaczków. Takie paluchy można też podać jako dodatek do wigilijnej kapusty. A dzieci uwielbiają paluchy porywać i podjadać jako przekąska. Polecam Wam ten przepis. Jeżeli szukacie pomysłów na dodatki do barszczyku, to zajrzyjcie tutaj, znajdziecie tam różne pomysły na paszteciki, kapuśniaczki, rolady i inne smaczne dodatki
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 200 g śmietany 18%
- 14 gramów suszonych drożdży
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 200 g zimnego masła
- białko do posmarowania ciasta
- kminek cały (mak lub inne dodatki do posypania paluchów)
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do posypania paluchów użyłam kminku, ale z powodzeniem możecie też użyć inne dodatki np. mak, mieloną paprykę, czarnuszkę, sezam czy sól gruboziarnistą.
Śmietanę mieszam z drożdżami. Na stolnicę wysypuję mąkę i robię dołek. Dodaję jajko, żółtka, sól, masło i śmietanę z drożdżami. Składniki siekam, a jak powstanie taka niby kruszonka to zagniatam je na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję na grubość około 3 - 5 mm. Z ciasta odcinam krzywe brzegi. Ciasto smaruję białkiem i posypuję kminkiem. Ciasto kroję na paluchy o szerokości 1 cm i długości około 10 - 12 cm. Tak przygotowane paluchy układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Paluchy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcja góra - dół. Piekę je przez około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone paluchy wyjmuje z piekarnika i zdejmuję na talerz. Tak upieczone paluchy są gotowe do podania.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie do barszczu imprezowe przekąski paliszki paluchy paluchy do barszczyku przekąski