Paluchy do barszczyku

Paluchy z ciasta krucho - drożdżowego rewelacyjnie smakują z kubkiem gorącego barszczyku. Jest to ekspresowa i smaczna przekąska. Robi się je dość szybko i nie trzeba robić nadzienia tak jak do pasztecików czy kapuśniaczków. Takie paluchy można też podać jako dodatek do wigilijnej kapusty. A dzieci uwielbiają paluchy porywać i podjadać jako przekąska. Polecam Wam ten przepis. Jeżeli szukacie pomysłów na dodatki do barszczyku, to zajrzyjcie tutaj, znajdziecie tam różne pomysły na paszteciki, kapuśniaczki, rolady i inne smaczne dodatki


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 200 g śmietany 18%
  • 14 gramów suszonych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g zimnego masła
  • białko do posmarowania ciasta
  • kminek cały (mak lub inne dodatki do posypania paluchów)


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do posypania paluchów użyłam kminku, ale z powodzeniem możecie też użyć inne dodatki np. mak, mieloną paprykę, czarnuszkę, sezam czy sól gruboziarnistą.


Przygotowanie:
Śmietanę mieszam z drożdżami. Na stolnicę wysypuję mąkę i robię dołek. Dodaję jajko, żółtka, sól, masło i śmietanę z drożdżami. Składniki siekam, a jak powstanie taka niby kruszonka to zagniatam je na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję na grubość około 3 - 5 mm. Z ciasta odcinam krzywe brzegi. Ciasto smaruję białkiem i posypuję kminkiem. Ciasto kroję na paluchy o szerokości 1 cm i długości około 10 - 12 cm. Tak przygotowane paluchy układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Paluchy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcja góra - dół. Piekę je przez około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone paluchy wyjmuje z piekarnika i zdejmuję na talerz. Tak upieczone paluchy są gotowe do podania.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!