Marynowane ogórki na szybko

Marynowane ogórki na szybko to fajny sposób na smaczną zakąskę, dodatek do kanapek, obiadu czy grilla. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do ogórków w połączeniu z takim zestawem przypraw. Okazało się, że są genialne i teraz goszczą u nas nie tylko do codziennych obiadów ale i na rodzinnych imprezkach. Przygotowanie tych ogórków zajmuje zaledwie 15 minut, a potem wystarczy kilka godzin w słoiku i są gotowe. Przepis jest banalnie prosty, każdy chce wiedzieć jak takie ogórki przygotować samodzielnie. Przechowywane w lodówce z powodzeniem mogą stać kilka dni


Ilość: 2 słoiki (750 ml)

Składniki:
  • 8 ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 200 ml wody
  • 50 ml octu 10%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 i 1/2 łyżki cukru


Przygotowanie:

Wyszorowane, nieobrane ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę dodajemy cynamon, kurkumę, gorczycę, cukier, sól, ziele angielskie i wlewamy ocet. Całość mieszamy i zagotowujemy. Do gorącej zalewy przekładamy cebulę i ogórki. Mieszamy. Ogórki razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Ogórki w słoikach odstawiamy na około 2 - 3 godz. do przegryzienia. W tym czasie słoiki z ogórkami obracamy parę razy, aby marynata ponownie pokryła ogórki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!