Ketchup z cukinii dla leniwych

Ketchup z cukinii robię co roku obowiązkowo. Zawsze ile bym go nie zrobiła do końca zimy nie doczeka. Co roku robię ketchup z cukinii i pomidorów, ale w tym ze względu na nadmiar obowiązków postanowiłam zrobić ketchup dla leniwych, bez długiego czekania, odparowywania pomidorów i długiego gotowania już samego ketchupu. Muszę Wam powiedzieć, że ta wersja ketchupu jest równie smaczna, a domownicy pochłaniają słoik ketchupu za słoikiem dodając go prawie do wszystkiego. Jeżeli Wy też nie macie czasu na długie gotowanie, macie dużo cukinii lub chcecie mieć pyszny domowy ketchup to koniecznie wypróbujcie ten przepis


Ilość: 8 słoików (300 ml)

Składniki:
  • 2 kg młodej cukinii
  • 1/2 kg kwaskowatych jabłek
  • 1 kg cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • niecałe 1/2 szklanki octu 10%


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 300 ml.


Przygotowanie:

Cukinię obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wydrążamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię, cebulę i jabłka. Startą cukinię, cebulę i jabłka przekładamy do dużego garnka. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1 godz. Od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie wlewamy ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, pieprz i oregano.


Całość mieszamy i gotujemy przez około 20 min. Następnie wyłączamy i blendujemy na papkę. Gotowy ketchup nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Na spód garnka wkładamy ściereczkę lub ręcznik papierowy i wstawiamy słoiki. Zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy około 15 min. od momentu zagotowania się wody. Słoiki z ketchupem ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!