Roladki imprezowe

Kiedy szykuje imprezę i mam mało czasu na przygotowanie przekąsek to sięgam po szybkie przepisy. Taki właśnie jest przepis na roladki imprezowe. Robi się je błyskawicznie, a w dodatku chętnie sięga po nie każdy z gości. Roladki imprezowe to niezawodna i idealna przekąska na święta, imprezy lub inne okazje. Podczas spotkań z rodziną czy znajomymi mini roladki świetnie się sprawdzają, wciąż sięga się po następny kawałek. Koniecznie spróbujcie, bo są naprawdę pyszne


Ilość: 12 roladek imprezowych
Składniki:
  • 2 placki tortilli pszennej
  • 300 g serka jogurtowego lub śmietankowego
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • duży pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz


Do przygotowania roladek imprezowych użyłam gotowych placków pszennych, ale równie dobrze możecie użyć tortille np. pełnoziarnistą lub inną ulubioną czy przygotować własne placki. Z dwóch placków tortilli wyszło mi 12 roladek imprezowych o szerokości około 3 cm. Rolady z tortilli przed krojeniem najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem tylko pokroić i ułożyć na półmisku lub desce.


Przygotowanie:

Suszone pomidory drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Do miski dajemy serek, musztardę, koncentrat, śmietanę, suszone pomidory i szczypiorek. Solimy, pieprzymy i mieszamy. Każdy placek tortilli smarujemy przygotowanym farszem i zawijamy w roladę.


Następnie rolady owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można przygotować je nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania. Po tym czasie rolady odwijamy z foli i kroimy ostrym nożem na około 3 cm roladki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: