Puszyste placuszki jak chmurki

Placuszki z tego przepisu są ulubionymi wśród domowników. Zawsze każdy zajada się nimi ze smakiem. Często robię je na śniadanie lub podwieczorek. Placuszki wychodzą puszyste jak chmurka, dlatego każdy chętnie po nie sięga. Do przygotowania placuszków nie trzeba używać miksera, wystarczy, że składniki dobrze wymieszamy trzepaczką. Jeżeli nie macie pomysłu na smaczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia to takie placuszki z pewnością się sprawdzą


Ilość: około 40 sztuk
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej z górką
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 350 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do oprószenia


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi około 40 placuszków.


Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Mieszamy do połączenia. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier. Mieszamy. Następnie do sypkich składników dodajemy mokre składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy najlepiej za pomocą trzepaczki.


Następnie na rozgrzaną suchą patelnie nalewamy ciasto tworząc placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Świetne placuszki, znikały tak szybko z talerza, że nie zdarzyłam posypać cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń