Ruskie pierożańce - przepis od koleżanki, sprawdzony na gościach

Przepis na ruskie pierożańce dostałam jakiś czas temu od koleżanki. Długo się za niego zabierałam, aż w końcu wykorzystałam go gdy zapowiedzieli się goście, a ja nie miałam pomysłu co im podać. Pierożańce podałam z sosem pieczarkowym i zestawem surówek. Goście byli zachwyceni tym daniem. Ruskie pierożańce okazały się strzałem w 10 i wszystkich zachwyciły. U nas zagoszczą na pewno jeszcze nie raz


Ilość: 26 sztuk
Składniki:
  • około 700 g ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • około 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • około 1 szklanka letniej wody


Składniki odmierzałam szklanka o pojemności 250 ml. Waga podanych ziemniaków jest po obraniu. Farsz do pierożańców można przygotować dzień wcześniej. Śmiało można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu i nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie. Ciasto na pierożańce powinno być elastyczne, tak abyśmy mogli z nim swobodnie pracować. Gotowe pierożańce znakomicie sprawdzą się podane z ulubionym sosem pieczarkowy, koperkowym lub innym. Można je polać np. śmietaną lub kefirem.


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Ser biały i zimne ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę podsmażamy, solimy i pieprzymy do smaku. Ser, ziemniaki i cebulę mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dzielimy na porcję. Małą łyżeczką nabieramy farsz, formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka i mieszamy stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy ciasto.


Na desce oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na około 5 - 7 mm. Szklanką wycinamy kółka, rozciągamy je i na każde kółko nakładamy porcję przygotowanego farszu. Następnie pierożańce zawijamy naciągając brzegi ciasta do środka.


Na patelni nagrzewamy olej i ostrożnie wkładamy po kilka pierożańców (najpierw sklejeniem do dołu) i smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Jeżeli pierożańce będziemy smażyć na zbyt dużym ogniu to zarumienią nam się na zewnątrz, a w środku będą surowe.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie, świeże muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na początku myślałam, że to jakiś rodzaj pączków! Fajny przepis, muszę przetestować go też na swoich gościach

    OdpowiedzUsuń