Zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego to smaki mojego dzieciństwa. Pamiętam jak nie raz Mama robiła właśnie takie oszukane zrazy. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku każdy się nimi zajada. Tak przygotowane roladki sprawdzą się każdego dnia, nie tylko na niedzielny, czy świąteczny obiad. Takie zrazy są super kiedy znudzą Wam się zwykłe kotlety mielone, wystarczy nadziać je pysznymi warzywami


Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe)
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • kilka łyżeczek musztardy sarepskiej
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • czosnek granulowany
  • sól
  • 500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 - 3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • mąka pszennej do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia


Z podanych składników wychodzi 10 - 11 zrazów. Takie zrazy najlepiej podać z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Nam najbardziej smakują podane z surówką Kościerską, surówką wójtowej lub surówką Colesław.


Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, paprykę słodką i sól. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy dłonią. Mięso dzielimy na 10 - 11 porcji. Dłonie najlepiej zwilżyć wodą. Każdy kawałek mięsa rozpłaszczamy w dłoniach układamy plasterek boczku, smarujemy musztardą, dajemy pasek papryki, ogórka i pół plasterka (kilka piórek) cebuli. Dokładnie sklejamy tworząc zrazy. Następnie kotlety obtaczamy w mące.


Na rozgrzanym oleju smażymy zrazy. Następnie do kotletów wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Patelnię zakrywamy pokrywką i dusimy przez około 30 min. na niedużym ogniu. Zarazy obracamy co jakiś czas.


Po tym czasie zrazy wyjmujemy z patelni. Sos zagęszczamy 2 - 3 łyżeczkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody, opcjonalnie dodajemy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zrazy wkładamy do sosu i gotujemy jeszcze około 5 minut. W tym czasie zrazy obracamy w sosie. Gotowe zrazy podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!