Colesław jak z KFC

W naszym domu surówki z białej kapusty są uwielbiane, a Colesław jest wśród nich najlepszą. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje niemal jak ta podawana w KFC. Zawsze kiedy ją przygotuję, każdy zajada się nią ze smakiem. Surówkę można podawać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale super sprawdzi się też jako przekąska w ciągu dnia. A może Wy macie ochotę na smaczną i szybką surówkę do obiadu? Surówka Colesław z białej kapusty będzie idealnym wyborem i na pewno na stałe zadomowi się w Waszym menu


Składniki:
  • 1 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku


Do surówki najlepiej użyć dobrej jakości majonez, może to być majonez domowej roboty. Ja do surówki dodaję sam majonez, ale jeżeli lubicie lżejsze sałatki lub po prostu macie na taką ochotę to możecie część majonezu zastąpić jogurtem naturalnym. Colesław wyjdzie wtedy równie smaczny.


Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy nożem lub za pomocą maszynki z odpowiednią nakładką. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy. Do majonezu dodajemy cukier puder, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Surówkę przed podaniem najlepiej odstawić do lodówki na około 1 - 2 godz., aby smaki się przegryzły. Jeżeli przygotowanej surówki nie zjecie od razu to możecie ją przechowywać w lodówce 2 - 3 dni. Wystarczy przed podaniem ją zamieszać.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!