Ziemniaki po cabańsku - tanie i smaczne danie z jednego naczynia

Ziemniaki po cabańsku to danie pochodzące z okolic Chrzanowa, w innych rejonach Polski znane bardziej jako pieczone, pieczonka lub po prostu pieczone ziemniaki. Przepisów na to danie jest tyle co gospodyń, są wersję z burakami czy pieczarkami. Dla nas najlepsza jest wersja podstawowa, z boczkiem i kiełbasą. Ziemniaki po cabańsku najlepiej smakują przygotowane w naczyniu żeliwnym na ognisku, ja jednak nie mam dostępu do takiego naczynia, dlatego danie przygotowałam w piekarniku. Ziemniaki po cabańsku to tanie, a przede wszystkim smaczne danie, które sprawdzi się podczas spotkania z znajomymi lub na rodzinny obiad


Wielkość naczynia żaroodpornego: 30x20x8 cm

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 200 g cebuli
  • 300 g marchewki
  • 250 g młodej kapusty
  • 2 - 3 duże, całe liście kapusty
  • pęczek natki pietruszki
  • 500 g wędzonego boczku
  • 200 g ulubionej kiełbasy
  • sól i pieprz


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Ziemniaki po cabańsku piekłam w naczyniu żaroodpornym o wielkości 30x20x8 cm. Zapiekankę piekłam pod przykryciem z funkcją piekarnika góra - dół. Ziemniaki po cabańsku najlepiej smakują przyrządzane na ognisku, jednak my nie mieliśmy dostępu do ogniska i żeliwnego garnka, dlatego zrobiliśmy je w piekarniku.
 


Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchewkę w plasterki, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w plastry, a kiełbasę w krążki. Natkę pietruszki siekamy. Kapustę grubo szatkujemy. Spód naczynia żaroodpornego i boki wykładamy plastrami boczku. Następnie dajemy ziemniaki, marchewkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejne warstwy to kiełbasa, cebula i kapusta. Wierzch posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pierzem.


Zapiekankę przykrywamy całymi liśćmi kapusty i pokrywką. Tak przygotowane ziemniaki po cabańsku wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 1 godz.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!