Sałatka unikatowa - swój wyjątkowy smak zawdzięcza sosowi

Sałatka unikatowa jest ostatnio w naszym domu odkryciem, robię ją bardzo często. Za każdym razem kiedy ją podam wszyscy się nią zachwycają. Przepis na sałatkę dostałam od znajomej, a ta ma go od swojej Mamy, można powiedzieć, że przepis dotarł do mnie drogą pantoflową. Sałatka jest pożywna, z prostych składników i w miarę szybko się ją przygotowuje. Połączenie składników i pysznego sosu sprawia, że sałatka smakuje wyborni. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście sałatki unikatowej to polecam Wam wypróbować ten przepis


Salaterka o średnicy 20 cm i wysokości 6 cm
Składniki:
  • 150 g surowego, drobnego makaronu (u mnie kształt ryżu)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ulubionej przyprawy do drobiu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • pieprz do smaku


Sałatkę podałam w salaterce o średnicy 20 cm i wysokości 6 cm. Do przygotowania piersi polecam użyć ulubionej przyprawy do kurczaka, takiej, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Do sałatki wykorzystałam makaron w kształcie ryżu, ale z powodzeniem możecie wybrać inny drobny makaron.


Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy. Gotowego kurczaka odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Kukurydzę z puszki odsączamy.


Następnie przygotowujemy sos. W misce mieszamy majonez, musztardę, miód, suszony czosnek i pieprz. Przygotowane wcześniej składniki: makaron, fileta z kurczaka, paprykę, kukurydzę i szczypiorek mieszamy z sosem. Sałatka jest gotowa do podania.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Haha, no faktycznie ten sos taki inny, wyjątkowy, wooow! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam dodać świeżego ogórka.,Robię taką samą od dawna-jest pycha!

    OdpowiedzUsuń