Ciasto bałwan w tropikach

Przepis na ciasto znalazłam już jakiś czas temu w Internecie, ale jakoś nie było okazji, żeby je przygotować, aż do teraz. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne, jest z prostych i łatwo dostępnych składników. Ciasto bałwan w tropikach z pewnością zrobię ponownie na święta. To ciasto będzie się znakomicie prezentować obok tradycyjnego makowca z przepisu Babci


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto makowe:
  • 5 białek w temp. pokojowej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 45 g suchego maku mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 350 ml wrzątku
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru + do oprószenia ciasta


Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Biszkopt i ciasto makowe można upiec wcześniej, dzień przed składaniem całego ciasta. Jajka wykorzystane do ciasta należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temp. pokojowej. Śmietanka wykorzystana do masy powinna być dobrze schłodzona w lodówce.


Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Do masy jajecznie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją piekarnika góra - dół i pieczemy około 25 - 30 min. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w blaszce. Następnie nożem okrajamy biszkopt przy brzegu formy i wyjmujemy. Zimny kroimy na dwa blaty.


Następnie przygotowujemy ciasto makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Potem wsypujemy mak i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżka lub szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją termoobieg i pieczemy około 15 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, nożem okrajamy przy brzegu formy i wyjmujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.


Kiedy biszkopt i ciasto makowe są gotowe galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Do dobrze schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Następnie miksując stopniowo, po troszku wlewamy zimną, ale płynną galaretkę. Do masy dodajemy brzoskwinie i mieszamy łyżką.


Ciasto najlepiej jest składać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Na spód blaszki wkładamy dolny blat biszkoptu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy ciastem makowym i wykładamy resztę masy. Na wierzch dajemy drugi blat biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!