Ciasto Beatka - hit każdego lata

Przepis na ciasto Beatka pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Jest to jedno z lepszych ciast na lato. Mogę nawet powiedzieć, że ciasto Beatka jest hitem każdego lata. Kawałek takiego ciasta znakomicie orzeźwia w upalne dni. Połączenie biszkoptu, masy budyniowej, galaretek i owoców jest idealne. Takie ciasto z pewnością posmakuje każdemu, kto spróbuje chociaż kawałeczek. Beatka jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić trochę czasu i zjeść kawałek znakomitego ciasta. Ciasto z tego przepisu wychodzi wysokie i podzielne. Gwarantuję, że kto zrobi takie ciasto to będzie wracał to tego przepisu przy każdej okazji. Z pewnością mogę je polecić każdemu😎


Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt ciemny:
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
biszkopt jasny:
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką
  • 2 żółtka
  • 400 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • około 500 g zielonych winogron bez pestek
  • 1 i 1/2 puszki brzoskwiń w syropie (puszka po 850 g)
  • około 500 g truskawek
  • 2 galaretki agrestowe + 700 ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe + 700 ml wrzątku
  • 1 galaretka brzoskwiniowa + 350 ml wrzątku


Składniki do ciasta odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto przygotowałam w formie o wielkości 25x36 cm. Biszkopty jasny i ciemny można upiec wcześniej, dzień przed składaniem całego ciasta. Jajka wykorzystane do ciasta należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temp. pokojowej. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, ja użyłam takich jakie były podane w przepisie. Do ciasta najlepiej użyć galaretek w kolorze owoców. Ciasto najlepiej smakuje na 2, 3 dzień dobrze schłodzone.


Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu ciemnego. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy szpatułka lub łyżką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją pieczenia góra - dół. Biszkopt pieczemy około 25 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w blaszce. Następnie nożem okrajamy ciasto przy brzegu blachy i wyjmujemy. W zimnym biszkopcie szklanką lub literatką wykrawamy otwory, krążki pozostawiamy.


W międzyczasie przygotowujemy biszkopt jasny. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułka lub łyżką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją pieczenia góra - dół. Biszkopt pieczemy około 25 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w blaszce. Następnie nożem okrajamy ciasto przy brzegu blachy i wyjmujemy.


Do garnka wlewamy około 500 ml mleka i wsypujemy cukier. Zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodajemy żółtka. Mieszamy. Powstałą zawiesinę wlewamy na wrzące mleko. Mieszając gotujemy, aż powstanie budyń. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy na jasną masę i dodajemy po łyżce zimy budyń. Ucieramy do wykończenia budyniu i powstania masy.


Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tak samo rozpuszczamy galaretki truskawkowe. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Na jasny biszkopt wykładamy 1/3 masy budyniowej i układamy krążki ciemnego biszkopta. Pomiędzy dajemy winogrona i zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie dajemy ponownie 1/3 masy budyniowej i układamy ciemny biszkopt z dziurami. Do środka dziur wkładamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową.


Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Potem wykładamy resztę masy budyniowej, układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki do porządnego stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na 2, 3 dzień dobrze schłodzone.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. właśnie przymierzam się do zrobienia tego ciasta a' la tort urodzinowy, strasznie dużo masła :(

    OdpowiedzUsuń