Kompot z rabarbaru na zimę - Babcia zna się najlepiej na takich przetworach

Sezon przetworów w tym roku rozpoczynam od kompotu z rabarbaru na zimę. W ogródku trochę rabarbaru urosło więc trzeba wykorzystać go do maksimum. Taki kompot na zimę z rabarbaru zawsze robiła Babcia, ona jest najlepsza w robieniu różnego rodzajów przetworów. Taki kompot z rabarbaru to znakomity sposób, żeby przygotować orzeźwiający napój w gorące, letnie dni lub napój do obiadu. Wystarczy wyjąć słoik takiego kompotu ze spiżarki i rozcieńczyć go z dowolną ilością zimnej lub ciepłej wody, można też dodać np. świeżą miętę lub cytrynę. Co roku przygotowuję też pyszną konfiturę z rabarbaru. Jeżeli lubicie przepisy z wykorzystaniem rabarbaru to polecam Wam zajrzeć tutaj, znajdziecie przepisy na ciasta, placki i inne smakołyki z jego wykorzystaniem


Ilość: 6 słoików po 550 ml
Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg łodyg rabarbaru
  • po 3 płaskie łyżki cukru do słoika
  • letnia woda


Podana waga rabarbaru jest przed oczyszczeniem. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoików o pojemności 550 ml. Do tego przepisu staramy się jak najmniej obierać łodygi rabarbaru, dzięki czemu kompot zyskuje ładny, różowy kolor.


Przygotowanie:
Z umytego rabarbaru odcinamy zgrubiałą część łodygi rosnącą przy ziemi i część łodygi łączącą ją z liściem. Łodygi staramy się jak najmniej obierać, żeby uzyskać ładny kolor kompotu. Rabarbar kroimy na około 1 - 2 cm kawałki. Czyste słoiki wypełniamy pokrojonym rabarbarem zostawiając od góry około 2 cm wolnego miejsca. Do każdego słoika wsypujemy po 3 płaskie łyżki cukru.


Słoiki dopełniamy letnią wodą i zakręcamy. Tak przygotowane słoiki z rabarbarem pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 15 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy. Jeżeli cukier całkowicie się nie rozpuścił, delikatnie słoikami poruszamy, obracamy. Słoiki pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe przetwory zanosimy do piwniczki lub spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!