Ciasto pijany Franek

Ciasto pijany Franek to znakomity wypiek na karnawał. Jest jednym z lepszych ciast. Znakomicie sprawdzi się na niejednej domówce ze znajomymi. U nas to ciasto w ostatnim czasie pojawia się bardzo często, a każdy kto je spróbuje chętnie sięga po kolejny kawałek. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Jak jeszcze nie znacie tego ciasta to polecam Wam wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że Wam posmakuje


Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto makowo - kokosowe:
  • 6 białek
  • 75 g suchego maku całego
  • 75 g suchego maku mielonego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli


masa budyniowa:
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 4 łyżki amaretto
dodatkowo:
  • słoik dżemu porzeczkowego (330 ml)
  • około 200 g okrągłych biszkoptów
  • amaretto do nasączania biszkoptów
  • około 100 g rozpuszczonej gorzkiej lub mlecznej czekolady




Przygotowanie:
Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu makowo - kokosowego. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując do piany dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy, aż powstanie lśniąca masa. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i mak. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją pieczenia gra - dół. Ciasto makowo - kokosowe pieczemy około 30 min. do lekkiego zarumienienia. Upieczony spód wyjmujemy z blaszki i pozostawiamy do wystygnięcia.


W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Do garnka wlewamy około 250 ml mleka i wsypujemy cukier wanilinowy i cukier. Mieszamy i stawiamy na kuchenkę. Zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy żółtka i proszek budyniowy. Mieszamy. Powstałą zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Ciągle mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski dajemy mało i ucieramy je na jasną masę. Następnie miksując po łyżce dodajemy zimny budyń. Na koniec wlewamy amaretto i jeszcze chwilkę miksujemy.


Zimne ciasto makowo - kokosowe smarujemy dżemem i wykładamy masę budyniową.


Na wierzchu układamy biszkopty zamoczone w amaretto. Górę ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą tworząc mazańce. Ciasto wstawiamy do lodówki do przegryzienia na kilka godzin, u mnie czekało całą noc.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie, przepis ląduje w moim zeszyciku do wypróbowania na najbliższą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś właśnie takie ciasto polecała mi moja koleżanka, ale nie miałam do tej pory pojęcia, że właśnie tak się ono nazywa! Naprawdę ciekawa nazwa. Muszę w końcu ten przepis wypróbować i chyba wezmę się za niego w najbliższy weekend. Na zdjęciach widzę, że prezentuje się ono bardzo smakowicie. :) Bardzo lubię ciasta z użyciem maku.

    OdpowiedzUsuń