Wiosenna sałatka z jajkami

Na wielkanocnym stole oprócz różnego rodzaju jajek i zawijanych szyneczek z różnymi farszami nie może zabraknąć sałatek z jajkami. Jedną z sałatek, która pojawi się u nas na wielkanocnym stole będzie właśnie ta wiosenna sałatka z jajkami. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu sałatka, która już nie raz sprawdziła się podczas różnych uroczystości. Goście zawsze sobie ją chwalą, więc mam pewność, że i tym razem nie zawiedzie. Polecam Wam zrobić taką sałatkę na Święta, a jeżeli poszukujecie innych smacznych i ciekawych przepisów na Wielkanoc to koniecznie zajrzyjcie tutaj


Składniki:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • mała czerwona cebula
  • mała czerwona papryka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • słoiczek oliwek zielonych (180 g)
  • 4 ugotowane jajka
sos:
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku




Przygotowanie:
Do miski wlewamy kilka łyżek oleju, dodajemy miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na jednolity sos. Na półmisku układamy liście sałaty porwane na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i układamy na sałacie. Półmisek z sałatą i cebulą polewamy połową sosu. Następnie paprykę kroimy w kostkę i dajemy na sałatkę. Rozkładamy odsączonego tuńczyka.


Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, układamy na półmisku z sałatką. Następnie układamy jajka pokrojone w ćwiartki. Na końcu dajemy oliwki. Sałatkę polewamy pozostałym sosem. Sałatka jest gotowa do podania.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!