Ciasto szmaragd

Ciasto szmaragd to przepyszne ciasto z ciemnym biszkoptem, masą śmietanową i galaretkami. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na urodziny i muszę powiedzieć, że każdy się nim chętnie częstował. Ciasto rewelacyjnie prezentuje się na stole, zachęca swoim wyglądem, a przy tym świetnie smakuje. Sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Gwarantuję, że goście będą się nim zajadali


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 2 łyżki gorzkiego kakao z lekką górką
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
masa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 200 g)
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny + około 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki agrestowe + 600 ml wrzątku


Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Przed robieniem masy śmietanka powinna być dobrze schłodzone w lodówce.


Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia galaretek agrestowych. Galaretki zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Płyn przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. W tym czasie robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Kiedy masa jest lśniąca dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.


Biszkopt pieczemy w 170 st. C z funkcją piekarnika góra - dół przez 25 - 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w blaszce. Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i odkrawamy górę ciasta. Odcinamy praktycznie samą skórkę. Odcięte kawałki biszkoptu kruszymy.


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy serki waniliowe i miksujemy tylko do połączenia. Stężałą galaretkę kroimy w dużą kostkę. Do masy śmietanowej miksując wlewamy powoli żelatynę. Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę i mieszamy szpatułką. Masę wykładamy na biszkopt.


Górę ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!