Sok z aronii na zimę to jeden z naszych ulubionych dodatków do zimowej herbaty. Sok z aronii jest przepyszny, nie raz w słoneczne dni lubimy go dodawać do wody i pić jako napój. Taki sok jest dość prosty w przygotowaniu. Polecam Wam ten przepis
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 2 kg owoców aronii
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
Waga podanych owoców jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 10 butelek soku o pojemności 300 ml. Przed przygotowaniem soku owoce aronii należy przemrozić przez minimum 12 godzin., dzięki temu pozbędziemy się cierpkości charakterystycznej dla tych owoców. Do soku najlepiej jest użyć jak najbardziej dojrzałe śliwki, są wtedy najbardziej słodkie i soczyste.
Z umytych śliwek usuwam pestki i daję je do garnka. Do śliwek dodaję przemrożone owoce aronii, wcześniej owoców nie rozmrażam. Do garnka z owocami wlewam wodę.
Garnek przykrywam pokrywką, wszystko zagotowuję i gotuję przez 30 min. na średniej mocy palnika. Po tym czasie sok z owocami zostawiam do wystygnięcia. Zimny sok przecedzam przez sitko, z owoców też wyciskam sok. Do soku wsypuję cukier i wlewam sok wyciśnięty z cytryn. Sok mieszam i zagotowuję. Gotujący sok wlewam do butelek.
Butelki z sokiem zakręcam i pasteryzuję na mokro. Butelki ustawiam w garnku i nalewam wodę do około 3/4 wysokości butelek. Sok w butelkach pasteryzuję przez 15 minut od momentu zagotowania się wody na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane butelki z sokiem ostrożnie wyjmuję z garnka i pozostawiam do wystygnięcia, a następnie zanoszę je do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
aronia aronia ze śliwkami przetwory przetwory z aronii sliwki sok z aronii i sliwek sok z aronii do słoików sok z aronii na zimę syrop z aronii