Gruszki w syropie na zimę

Co roku robię chociaż kilka słoików z gruszkami w syropie. Takie gruszki są przepyszne, zimą wykorzystuję je do ciast, deserów, a nawet do pieczonych mięs. Z takich gruszek zimą robię kompot, moje dzieci go uwielbiają. Z gruszek w syropie, można też wykorzystać sam syrop i rozcieńczać go z wodą, taki napój jest super w słoneczne dni. Gruszki w syropie to uniwersalny przetwór, który można wykorzystać na wiele sposobów. Takie gruszki robi się dość szybko i w bardzo prosty sposób. Polecam Wam ten przepis


Ilość: 5 słoików po 900 ml
Składniki:
  • 3 kg twardych, nieprzejrzałych gruszek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 cytryny
zalewa:
  • 1 litr wrzącej wody
  • 600 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Z podanych składników wyszło mi 5 słoików z gruszkami w syropie o pojemności 900 ml. Do przepisu polecam wybrać twarde, nieprzejrzałe gruszki. Z miękkich gruszek w słoikach może zrobić się ciapka. Zawsze wybieramy owoce zdrowe, bez oznak psucia i gnicia. Dzięki temu słoiki z przetworami nie psuja się i nie fermentują.


Przygotowanie.
Umyte gruszki obieram, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Do gruszek wlewam sok wyciśnięty z jednej cytryny i zalewam je gotującą się wodą. Gruszki moczę 1 - 2 minuty, a następnie wyławiam je na durszlak. Gruszki przelewam zimną wodą. 2 cytryny kroję w grube plastry.


Do słoika wkładam po dwa plasterki cytryny i słoiki uzupełniam gruszkami. Gruszki luźno nakładam do słoików nie upycham ich. Składniki na zalewę (gorąca woda, sok z cytryny i cukier) mieszam do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewą zalewam gruszki w słoikach.


Słoiki z gruszkami zakręcam i pasteryzuję je na mokro. Słoiki ustawiam w garnku (nic pod nie nie podkładam) i nalewam wodę do 3/4 wysokości słoików. Słoiki z gruszkami pasteryzuję przez 20 minut od momentu zagotowania się wody na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmuję, a jak wystygną wynoszę je do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!