Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym roku postanowiłam zrobić część soków z aronii właśnie bez cukru. Taki sok sprawdzi się znakomicie zimą do herbaty. Każdy z domowników z przyjemnością wypije w zimie filiżankę rozgrzewającej herbaty właśnie z sokiem z aronii. Polecam Wam taki sok zrobić na zimę
Składniki:
- 1 i 1/2 kg owoców aronii
- 500 ml wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Waga podanych owoców jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 4 butelki soku o pojemności 300 ml. Przed przygotowaniem soku owoce aronii należy przemrozić przez minimum 12 godzin., dzięki temu pozbędziemy się cierpkości charakterystycznej dla tych owoców.
Oczyszczone i opłukane owoce aronii wkładam do woreczków do mrożenia i chowam do zamrażarki na min. 12 godzin. Po tym czasie do garnka daję przemrożone owoce aronii, wcześniej owoców nie rozmrażam i wlewam wodę. Garnek przykrywam pokrywką, wszystko zagotowuję i gotuję przez 30 min. na średniej mocy palnika, aż owoce popękają.
Po tym czasie sok z owocami zostawiam do wystygnięcia. Zimny sok przecedzam przez sitko, z owoców też wyciskam sok. Do soku wlewam sok wyciśnięty z cytryny. Sok mieszam i wlewam do butelek. Butelki z sokiem zakręcam i pasteryzuję na mokro. Butelki ustawiam w garnku i nalewam wodę do około 3/4 wysokości butelek. Sok w butelkach pasteryzuję przez 20 minut od momentu zagotowania się wody na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane butelki z sokiem ostrożnie wyjmuję z garnka i pozostawiam do wystygnięcia, a następnie zanoszę je do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
aronia przetwory z aronii sok z aronii sok z aronii do słoików sok z aronii na zimę