Sok z aronii bez cukru na zimę

Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym roku postanowiłam zrobić część soków z aronii właśnie bez cukru. Taki sok sprawdzi się znakomicie zimą do herbaty. Każdy z domowników z przyjemnością wypije w zimie filiżankę rozgrzewającej herbaty właśnie z sokiem z aronii. Polecam Wam taki sok zrobić na zimę


Ilość: 4 butelki po 300 ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg owoców aronii
  • 500 ml wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Waga podanych owoców jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 4 butelki soku o pojemności 300 ml. Przed przygotowaniem soku owoce aronii należy przemrozić przez minimum 12 godzin., dzięki temu pozbędziemy się cierpkości charakterystycznej dla tych owoców.


Przygotowanie:
Oczyszczone i opłukane owoce aronii wkładam do woreczków do mrożenia i chowam do zamrażarki na min. 12 godzin. Po tym czasie do garnka daję przemrożone owoce aronii, wcześniej owoców nie rozmrażam i wlewam wodę. Garnek przykrywam pokrywką, wszystko zagotowuję i gotuję przez 30 min. na średniej mocy palnika, aż owoce popękają.


Po tym czasie sok z owocami zostawiam do wystygnięcia. Zimny sok przecedzam przez sitko, z owoców też wyciskam sok. Do soku wlewam sok wyciśnięty z cytryny. Sok mieszam i wlewam do butelek. Butelki z sokiem zakręcam i pasteryzuję na mokro. Butelki ustawiam w garnku i nalewam wodę do około 3/4 wysokości butelek. Sok w butelkach pasteryzuję przez 20 minut od momentu zagotowania się wody na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane butelki z sokiem ostrożnie wyjmuję z garnka i pozostawiam do wystygnięcia, a następnie zanoszę je do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!