Jarzynka na zimę do słoików

Jarzynka na zimę do słoików, to starodawny sposób na przechowywanie warzyw i znakomita alternatywa dla dzisiejszych sklepowych jarzynek i tego typu przypraw z torebek. Taka jarzynka rewelacyjnie sprawdza się do sosów i pieczonych potraw w piekarniku. Można też ją wykorzystać do zup. Jeżeli macie nadmiar warzyw w ogródku, i nie wiecie jak je wykorzystać, albo macie problem z ich późniejszym przechowywaniem to zróbcie właśnie taką jarzynkę. Polecam Wam ten przepis


Ilość: 9 słoików po 300 ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg marchewki
  • 1 kg korzenia pietruszki
  • 750 g selera
  • 200 g pora
  • pęczek naci pietruszki
  • pęczek naci selera
  • 150 g soli do przetworów na 1 kg przygotowanych już warzyw
Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem/ obraniem. Z podanej porcji składników wyszło mi 9 słoików z jarzynką o pojemności 300 ml.


Przygotowanie:
Pora kroję w kostkę, a natkę pietruszki i selera siekam. Marchewki, pietruszki i selera ścieram na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa ważę i na każdy kilogram warzyw daję 150 g soli. Do warzyw wsypuję sól i wszystko razem dokładnie mieszam. Warzywa lekko ugniatam dłonią, dzięki temu puszczą sok.


Tak przygotowane warzywa nakładam do słoików i porządnie je upycham, żeby pomiędzy warzywami nie było pęcherzyków powietrza. Słoiki z warzywami uzupełniam pozostałym sokiem spod warzyw.


Ranty słoików wycieram i słoiki zakręcam. Tak przygotowane słoiki przechowuję w lodówce, można też taka jarzynkę trzymać w chłodnej piwnicy lub spiżarce. Takich warzyw się nie pasteryzuje. Tutaj konserwantem jest sól. Tej soli jest dość sporo, dlatego potraw, do których zamierzam dodać jarzynkę nie solę, ewentualnie jeżeli trzeba potrawy dosalam już po dodaniu jarzynki do gotowania. Takich warzyw się nie pasteryzuje. Tutaj konserwantem jest sól. Tej soli jest dość sporo dlatego potraw do których zamierzam dodać jarzynkę nie solę, ewentualnie jeżeli trzeba potrawy dosalam już po dodaniu jarzynki do gotowania.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!