Sezon na cukinię ciągle trwa, więc u nas nie może zabraknąć dań właśnie z cukinią. W ostatnim czasie królują u nas kotlety mielone z cukinią. Są przepyszne i soczyste, zajadają się nimi zarówno dorośli jak i dzieci
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub szynki
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- pieprz czarny mielony do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Cukinii nie obieram. Cebulę kroję w drobna kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażam cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodaję cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solę. Smażę, aż cukinia zmięknie. Podsmażoną cukinię odstawiam do wystygnięcia.
Do mięsa wbijam jajko i dodaję przyprawy oregano, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz czarny i niewielką ilość soli. Mięso wyrabiam. Następnie dodaję ostygniętą cukinię i ponownie wyrabiam. Z mięsa formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej.
Kotlety smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym. Kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia kotlety mielone kotlety mielone z cukinią kotlety z cukinią obiad obiad z cukinią