Kotletym mielone z cukinią

Sezon na cukinię ciągle trwa, więc u nas nie może zabraknąć dań właśnie z cukinią. W ostatnim czasie królują u nas kotlety mielone z cukinią. Są przepyszne i soczyste, zajadają się nimi zarówno dorośli jak i dzieci


Ilość: 18 średnich kotletów
Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania kotletów


Przygotowanie:
Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Cukinii nie obieram. Cebulę kroję w drobna kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażam cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodaję cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solę. Smażę, aż cukinia zmięknie. Podsmażoną cukinię odstawiam do wystygnięcia.


Do mięsa wbijam jajko i dodaję przyprawy oregano, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz czarny i niewielką ilość soli. Mięso wyrabiam. Następnie dodaję ostygniętą cukinię i ponownie wyrabiam. Z mięsa formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej.


Kotlety smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym. Kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!