Sok winogronowo - jabłkowy

Sok winogronowo - jabłkowy to jeden z naszych ulubionych domowych soków. Taki sok u nas znika jako jeden z pierwszych i przeważnie jest wypity jeszcze przed zimą. U nas taki sok z jesiennych owoców szczególnie uwielbiają dzieci. Polecam Wam ten przepis


Ilość: 7 butelek po 300 ml
Składniki:
  • 2 kg winogron w kiściach
  • 2 kg jabłek
  • cukier do smaku
Waga podanych owoców jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 7 butelek z sokiem o pojemności 300 ml. Do przygotowania soku wybieramy zdrowe owoce bez oznak psucia i gnicia, dzięki temu przetwory będą smaczne i trwałe. Do soku można wykorzystać jabłka różnych odmian, a winogrona można użyć zarówno jasne jak i ciemne.


Przygotowanie:
Jabłka i winogrona myję. Jabłka dzielę na mniejsze części, nie obieram ich, usuwam tylko ogonek. Winogrona odrywam z gałązek. Jabłka i winogrona przepuszczam przez sokowirówkę. Uzyskany sok wlewam do garnka. Do soku wsypuję cukier do smaku (ja dodałam około 300 g). Mieszam i zagotowuję. Sok gotuję na średniej mocy palnika, aż zniknie pianka.


Gorący sok rozlewam do butelek i zakręcam. Ja soku nie filtruję, nam osad z owoców nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie mieć sok klarowny to należy go przecedzić przez gęste sitko. Sok w butelkach pasteryzuję w garnku z wodą przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Sok pasteryzuję na średniej mocy palnika. Zapasteryzowany sok ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Zimny zanoszę do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!