Sok winogronowo - jabłkowy to jeden z naszych ulubionych domowych soków. Taki sok u nas znika jako jeden z pierwszych i przeważnie jest wypity jeszcze przed zimą. U nas taki sok z jesiennych owoców szczególnie uwielbiają dzieci. Polecam Wam ten przepis
Składniki:
- 2 kg winogron w kiściach
- 2 kg jabłek
- cukier do smaku
Waga podanych owoców jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 7 butelek z sokiem o pojemności 300 ml. Do przygotowania soku wybieramy zdrowe owoce bez oznak psucia i gnicia, dzięki temu przetwory będą smaczne i trwałe. Do soku można wykorzystać jabłka różnych odmian, a winogrona można użyć zarówno jasne jak i ciemne.
Jabłka i winogrona myję. Jabłka dzielę na mniejsze części, nie obieram ich, usuwam tylko ogonek. Winogrona odrywam z gałązek. Jabłka i winogrona przepuszczam przez sokowirówkę. Uzyskany sok wlewam do garnka. Do soku wsypuję cukier do smaku (ja dodałam około 300 g). Mieszam i zagotowuję. Sok gotuję na średniej mocy palnika, aż zniknie pianka.
Gorący sok rozlewam do butelek i zakręcam. Ja soku nie filtruję, nam osad z owoców nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie mieć sok klarowny to należy go przecedzić przez gęste sitko. Sok w butelkach pasteryzuję w garnku z wodą przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Sok pasteryzuję na średniej mocy palnika. Zapasteryzowany sok ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Zimny zanoszę do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka napój winogronowy napój z winogron przetwory przetwory z jabłek przetwory z winogron sok winogronowo jabłkowy sok z winogron sok z winogron i jabłek winogrona