Woda ognista to rewelacyjny syrop na przeziębienie i infekcje. Taki syrop mogą pić zarówno dzieci i dorośli. Teraz w okresie jesiennym taki syrop znakomicie wspiera nasz układ odpornościowy. Kiedy bierze nas przeziębienie taki syrop jest u nas skuteczniejszy niż niejedne syropy z apteki. Polecam Wam ten przepis
- kawałek imbiru (około 8 cm)
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 czerwone cebule
- około 500 ml miodu naturalnego
Obrany imbir i ząbki czosnku kroje w plasterki. Cebule kroję w piórka.
W słoiku warstwowo układam trochę piórek cebuli, daję kilka plasterków czosnku i imbiru i zalewam 2 – 3 łyżkami miodu. Robię tak, aż wykończę wszystkie składniki. Ostatnią warstwą w słoiku powinien być miód. Tak przygotowane słoiki zostawiam na blacie kuchennym na 24 godziny, w tym czasie cebula, czosnek i imbir puszczą sok.
Następnie zawartość słoików przecedzała przez sitko. Z cebuli można jeszcze odcisnąć syrop za pomocą łyżki. Powstały syrop rozlewam do butelek i będę go przechowywała w lodówce. My taki syrop pijemy codziennie po jednej łyżce dorośli, a dzieci po 1 łyżeczce. Syrop jest słodki, smak cebuli i czosnku nie przeszkadza, ponieważ mocno wyczuwalny jest miód i imbir. Jedynie zapach jest mocno cebulowy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
przetwory syrop na odporność syrop na przeziębienie syrop na wzmocnienie odporności syrop z cebuli syrop z cebuli i miodu woda ognista