Kotlety schabowe po japońsku

Kotlety schabowe po japońsku to przepyszne i soczyste kotlety, które mogą z powodzeniem konkurować z naszymi tradycyjnymi schabowymi. Takie kotlety są soczyste i mają niezwykle chrupiąca panierkę. Polecam Wam ten przepis Jeżeli szukacie nowych pomysłów na kotlety schabowe i nie tylko schabowe to polecam Wam zajrzeć tutaj. Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji na kotlety mięsne i jarskie


Składniki:
  • 8 rozbitych kotletów ze schabu
  • 4 czerstwe kajzerki lub panierka panko
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Czerstwe kajzerki dzielę na mniejsze kawałki i wkładam do misy blendera. Kajzerki blenduję. Bułka musi być zblendowana na takie większe kawałki, nie może być drobno zmiksowana jak nasza tradycyjna bułka tarta. Kotlety z obu stron doprawiam solą i pieprzem. Do jednego talerza przekładam zmiksowane kajzerki, a do drugiego wbijam jajka i wlewam kilka łyżek mleka. Jajka z mlekiem roztrzepuję. Kotlety obtaczam z obu stron w jajku i w bułce.


Opanierowane kotlety smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Do smażenia można użyć też smalec. Usmażone kotlety zdejmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kotlety przed podaniem kroję na paski. Kotlety podaję z surówką z białej kapusty.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!