wtorek, 8 grudnia 2015

Kotlety brokułowe z jajkami



Kotlety brokułowo - jajeczne to smaczna i prosta alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Idealne nie tylko na piątkowy obiad

Ilość: około 10 sztuk

Składanki:

  • 1 brokuł 
  • 5 jajek 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 




Przygotowanie:

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. 4 jajka gotujemy na twardo. Ugotowany brokuł i jajka rozmiażdżamy przy pomocy widelca. Dodajemy surowe jajko, musztardę i bułkę tartą (dajemy tyle bułki, aby masa miała konsystencję jak na kotlety mielone). Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem. Formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.

   

Smacznego!




31 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie bezmięsne, piątkowe kotlety:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł! Uwielbiamy brokuł więc i takie kotleciki będą nam smakowały

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu świetny pomysł na kotleciki. Są takie fajnie zielone :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam corke veganke wiec ten przepis jest w sam raz ona wlasciwie nie je tez jajek ale ja mam takie od baby ze wsi od kor ktore chodza po podworku, ona takie toleruje, mowi ze je tylko jajka od kurrierem szczesliwych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weganie nie jedzą jajek

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają. Wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, pomysł naprawdę świetny - do opatentowania we własnej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam z kaszą jaglaną, Twój pomysł wydaje mi się na tyle interesujący, że następnym razem wypróbuję, choć niekoniecznie w piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo wiosenne kotleciki, chętnie bym wpadła na taki obiadek ;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardz fajne kotleciory :) uwielbiam takie kombinowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakiś czas temu w kółko robiłam podobne kotleciki. Są one niezwykle smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł :) Teraz mam właśnie fazę na brokuły.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobię, będą świetne na wiosenny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jestem po piątkowej konsumpcji, te kotlety są świetne, częściej będą gościć u nas na stole w piątek, wszystkim w domu bardzo smakowały

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochamy zielony kolor na talerzu! Kotleciki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O jaki fajny pomysł, kotlety jajeczne robiłam jak dotąd tylko z pieczarkami, a tu można tak urozmaicić.

    OdpowiedzUsuń
  16. JA BYM TU JESZCZE JARMUZ ALBO SZPINAK DALA

    OdpowiedzUsuń
  17. Polecam z sosikiem czosnkowym, rewelacja! :)
    Pozdrawiam, Viola.

    OdpowiedzUsuń
  18. No pomysł jest super! Akurat lubię brokuł więc muszę spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawe połączenie składników. Wyszły całkiem fajne kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie widziałam jeszcze takich kotletów. Oj musze zrobić, uwielbiam brokuły, teraz puki jest jeszcze sezon muszę kupić i zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo fajny przepis na przemycenie brokułów dzieciom ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. smakowita propozycja na bezmięsne kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie kotleciki i dodaję do nich jeszcze cebulkę albo pora i zieleninkę...mniam

    OdpowiedzUsuń
  24. a ja robie taki z kalafiora

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...